Vattenkikaren

Fakta

Anthomedusor
(ca 73 arter i haven runt Sverige)

Anthomedusa

Utbredning
Utbredning i haven runt Sverige

Största höjd: 4 ,5 cm.
Utseende: Munnen sitter i spetsen av en rörformig bildning, som hänger ner från mitten av klockans undersida. Längs innerkanten av klockan finns ett ringsgående veck, och tentaklerna brukar hänga ner från klockans ytterkant. Tentaklerna är få hos anthomedusorna, som brukar ha hög klockform. De organ där äggen och spermierna bildas är placerade på munröret eller magen. Anthomedusorna är oftast genomskinliga. Dock kan de nedre delarna av munrören och de övre förtjockade delarna av tentaklerna vara tydligt pigmenterade i svarta, bruna, blå, röda, gula, gröna eller andra färgnyanser.
    Jämför anthomedusor med leptomedusor och maneter.
Djup: Från vattenytan till okända djup.
Livsmiljö: De fria vattenmassorna.
Övrigt: Anthomedusorna fångar och äter små organismer som finns uppe i vattenmassan, samt rester av döda organismer som svävar i vattnet. Dessa medusor kan inte brännas så att vi människor får obehag av det. Representanter för anthomedusor finns i alla hav. Medusa-stadiet ingår oftast i en livscykel som liknar den hos många leptomedusor.
Systematik: Djuret på fotot tillhör troligen arten Neoturris pileata. Anthomedusor ingår i gruppen hydrozoer, som ingår i gruppen nässeldjur.


Anthomedusor    Andra namn


Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson